FAQ
Wonen
Op wat voor manier zien jullie elkaar samenwonen?
download hier onze visiedocument
Wat voor leden zoeken jullie nog en wat is de samenstelling en heb ik keuze welke woning ik krijg?
Het plan is om 10 woningen te maken met een diverse samenstelling.
30% starters (3 huishoudens) 20-40jr
20% mensen met kinderen (2 huishoudens) 20-50jr
30% werkenden/volwassenen (3 huishoudens) 40-65jr
20% senioren (2 huishoudens) 65-100+jr
We zoeken dus nog allerlei leden: jong en oud, singles en stellen, gezinnen met grote en kleine kinderen!
In het structuurplan is in concept het type woning en locatie aangegeven. Niet elke woning is beschikbaar en/of mogelijk voor ieder huishouden. Dit om de leefbaarheid in diversiteit te kunnen waarborgen. De keuze welke woning nog beschikbaar is voor welk huishouden wordt binnenkort gemaakt.
Wat voor huizen komen er en kan ik zelf mijn woning inrichten?
Bij CPO Feniks bouwen we verschillende soorten houten woningen. Ons doel is om duurzame, energieneutrale huizen te maken. Een architect ontwerpt de basismodellen. Deze basismodellen kunnen in overleg naar eigen wens worden aangepast. Alle woningen moeten wel voldoen aan de regels van het structuurplan en de gemeente. Zo maken we samen een groene, toekomstbestendige buurt.
Heb ik een eigen tuin?
Alle woningen zullen een eigen tuin hebben waar je privé kunt vertoeven. De privé tuinen zijn niet groot en lopen over in het gezamenlijke groen wat rondom de huizen ligt. Er komen dus geen schuttingen, maar zachte, natuurlijke afscheidingen. Zo kan iedereen genieten van de speciale plekken die deze locatie biedt.
Duurzaam samenleven
Wat houdt duurzaam samenleven in?
Duurzaam samenleven betekent leven op een manier die de ecologische voetafdruk minimaliseert en natuurlijke hulpbronnen behoudt. Het omvat energie-efficiënte woningen, hernieuwbare energiebronnen, afvalreductie en recycling. We streven ernaar zoveel mogelijk groen en natuur te behouden. Dit bevordert sociale cohesie en creëert een milieuvriendelijke, betrokken gemeenschap.
Wat wordt er gedeeld?
Bij CPO Feniks willen we de unieke kwaliteiten van onze locatie met iedereen delen. Daarom creëren we ruimte voor een wadi/natuurvijver, kippen onder beheer van een bewoner, een kas en moestuin, een vuurplaats, sauna, bergingen, en parkeerplaatsen met plekken voor een laadpaal. Daarnaast komt er de Feniks Schuur, waar recycling, reparatie en sociale ontwikkeling centraal staan. Ook plannen we een schone ruimte voor activiteiten zoals workshops, yoga en meer. Samen bouwen we aan een levendige, groene gemeenschap!
Wat doen we samen?
Wat we samen doen hangt af van de wensen en behoeften van de bewoners. We zullen in elk geval gezamenlijk het terrein onderhouden, waarbij we zoveel mogelijk zelfwerkzaam zijn maar bepaalde klussen ook uitbesteden. We hebben niet de intentie om wekelijks samen te koken of eten, maar als het een periode zo uitkomt sluiten we dat ook niet uit.
Financiën enzo
Wat gaan de woningen ongeveer kosten?
Naast de woning moeten we ook de grond en de daarbij behorende werkzaamheden betalen. De stichtingskosten zijn nu geraamd op minimaal een v.o.n. prijs van €350.000 voor de kleinste woning. Hiervan zal zo’n 10 – 20 % voorgefinancierd moeten worden uit eigen vermogen.
Hoe wordt dit plan bekostigt?
De basis van de financiering van dit project is de individuele verantwoordelijkheid van elk huishouden om voor de eigen hypotheek of andere financieringsvorm zorg te dragen. Wij vragen onze leden om op voorhand een financiële toets te doen, waarmee aangetoond kan worden dat deze kunnen lenen en betalen wat naar waarschijnlijkheid nodig is om hun woonwens te realiseren. Hierbij wordt gekeken naar de gehele financiële situatie en uit analyse volgt de onderbouwing van de beschikbare financieringscapaciteit.
De penningmeester coördineert dit en is het eerste aanspreekpunt wanneer leden vragen hebben over de financiële vormgeving van hun woonwensen. Communicatie hierover is altijd transparant.
Gezamenlijke kosten worden in overleg periodiek verrekend. Dit wordt maandelijks beoordeeld. Hieronder vallen onder andere: kosten voor begeleiding, notariskosten, voorbereidingskosten (architect, bestemmingsplan, enz). Op voorhand zijn niet alle financiële risico’s goed in te schatten. Er wordt rekening gehouden met onverwachte kostenverhogende aspecten, wat de financiële positie van de CPO mogelijk kwetsbaar maakt. Hiervan is elk lid zich bewust en ieder heeft eigen plan en verantwoordelijkheid om deze onzekerheid op te kunnen vangen. Alle financiële onderdelen worden helder verwoord aan alle CPO leden, waardoor er transparantie is en voor iedereen duidelijk is wat de financiële risico’s en verantwoordelijkheden zijn. Beslissingen die van invloed zijn op de CPO, worden genomen door de leden. Voor de geplande projecten wordt subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland om de begroting sluitend te maken.
Hoe worden de (financiële) zaken geregeld?
CPO Feniks heeft een bouwbegeleider (BIEB) in de arm genomen, BIEB is gespecialiseerd in het begeleiden van CPO projecten.
Zij ondersteunen ons wekelijks met het regelen van diverse zaken betreft financiën en bijvoorbeeld de belastingdienst.
Heb ik in inspraak over hoe zaken geregeld worden?
Jazeker! Één van de belangrijkste onderdelen is dat we als groep het plan ontwikkelen. De haalbaarheidstudie en het structruurplan wat reeds is gemaakt is de basis van het plan maar er zal nog veel moeten worden uitgezocht voordat we echt kunnen bouwen. Er wordt wekelijks online een vergadering gehouden om de laatste stand van zaken te bespreken en we proberen twee keer in de maand elkaar fysiek te zien in het weekend.